Coworking är framtidens melodi

Att kunna arbeta hemma är för många en dröm och fullt möjligt inom vissa branscher. En grafisk designer, en frilansande journalist eller en programmerare behöver ofta inte särskilt mycket annat än sin dator. Företag som anlitar dem vinner mycket på att de arbetar hemma, istället för att de måste hysa in dem i ett kontor som ofta kan vara en dyr utgiftspost. Men många som ges chansen att arbeta hemma vill trots detta gärna sitta med andra, och här har coworking skapat förutsättningarna där https://www.matchoffice.com/se/lease/coworking är en av de ledande förmedlingarna.

 

Arbeta hemma, borta

Fördelarna med att kunna arbeta hemma är många men ofta nämns flexibiliteten som den huvudsakliga. Man råder lite själv över sina arbetstider. Det här kan dock även visa sig bli fällan. Att man skjuter på uppgifter lite väl ofta och lite väl sent. Såpass att man hamnar i en ond spiral där allt utförs i sista stund med stor tidspress och det som verkade vara en stor frihet blir istället som en tung boja. Att arbeta hemma kräver sin grad av självdisciplin.

 

Att kunna sitta hemma och utföra sina arbetsuppgifter kan vara den perfekta miljön, men den kan också vara begränsande i många fall. Det finns ingen att interagera med på ett spontant sätt likt i en kontorsmiljö. Det finns ingen att bolla idéer med eller ta en paus med. Där en kort paus och samtal om något helt annat faktiskt kan vara då lösningen plötsligt dyker upp på problemet man brottats med i sitt projekt.

 

Med coworking ges lite av bägge världar. Istället för att ta sig från sovrummet till det extra sovrummet vilket inretts som ett enklare kontor, tar man sig till en kontorsbyggnad där plats hyrts och där man befinner sig bland många andra som valt att göra det också. Man skapar en viss rutin – som ges då man dagligen måste ta sig från hemmet till ett kontor – men lämnas i fred.

 

Samtidigt har man möjlighet att kommunicera med andra som kanske inte ens verkar inom samma bransch, ändå kan visa sig bidra till ens egna projekt. Kanske får man nya uppdrag via kontakter där.

 

Vi är bäst i grupp

 

De flesta av oss trivs bäst om vi får vistas i grupp emellanåt. Både vad gäller det sociala med även om man ser till prestationsförmåga. Majoriteten av oss vill inte vara eremiter varken på fritiden eller i vårt yrke. Förr eller senare önskar man att det fanns någon dela bördan med. Det behöver inte nödvändigtvis vara att hitta en person som kan ge lösningar eller förslag till arbetsrelaterade problem man ställs inför. Det kan räcka med att prata av sig om dem i några minuter för att motivationen eller inspirationen skall återkomma, och femmans växel sätts in igen.

 

Med möjligheten att kunna hyra in sig i kontorslandskap en begränsad till har man hittat ett sätt att tillfredsställa ett behov. Både för de som har ett mycket flexibelt arbete där man kan jobba i princip varsomhelst, men även för frilansare eller småföretagare som inte har råd och lust att investera i dyra kontorslokaler de binder sig till länge, men vilka behöver ett kontor att kunna använda dagligen.